Dvd-brændere til folket

Nye dvd-brændere til almindelige forbrugere kommer hele tiden til. Det gælder både videoapparater, som optager til dvd-medier, og brændere til indbygning i computere. Vi kigger nærmere på de seneste tilbud i rækken af drev, der understøtter standarderne DVD-RW, DVD+RW eller DVD-RAM.

Pioneer var først

Dvd-brændere er ved at få det helt store gennembrud. Prisen er kommet ned i et leje, så computer-entusiaster ikke er blege for at hoppe på bølgen, og for de videointeresserede giver dvd-brænderne en ny mulighed for optagelse, afspilning og distribution af video i høj kvalitet.

Prisen på både drev og medier er stadig forholdsvis høj, idet en dvd-brænder til computeren koster små 7.000 kroner, og de billigste skrivbare medier først for nyligt er kommet ned under 100 kroner. Nøjagtigt som det var tilfældet med cd-brændere, vil disse priser falde drastisk, efterhånden som flere producenter melder sig på banen og konkurrencen på markedet bliver hårdere.

Pioneer DVR-A03 var den første ATAPI IDE dvd-brænder til pc.
Det var Pioneer, der kom først med dvd-brændere, og samme firma stod også bag den første andengenerations dvd-brænder til almindelige computerbrugere. Vi anmeldte for nylig Pioneers DVR-A03 DVD-RW-drev. Til forskel fra tidligere modeller beregnet til firmaer kan dette drev både brænde cd'er og dvd'er.

DVD+RW og DVD-RAM

Næste på banen - i hvert fald i Danmark - var HP med DVD-writer dvd100i. Denne dvd-brænder, som vi vil anmelde i løbet af de næste par uger, kan som drevet fra Pioneer også skrive til cd'er. Sammen med andre elektronikgiganter som Philips, Ricoh og Yamaha satser HP på DVD+RW, der ligner DVD-RW til forveksling. Begge er formater til skrivning og genskrivning af dvd-medier, som kan rumme 4,7 milliarder bytes og for begge standarder gælder, at brændte dvd'er kan læses af langt de fleste almindelige dvd-drev og dvd-afspillere.

I løbet af de næste måneder vil vi se flere DVD+RW-drev. Det første bliver DVDRW208 fra Philips og derefter kommer Ricoh MP5120A. Alle tre drev har tilsyneladende samme specifikationer, nemlig skrivning med 2,4x og læsning med 8x. Her er DVD+RW-drevene lidt hurtigere end Pioneers drev, idet DVR-A03 kun kan brænde DVD-R med 2x, brænde DVD-RW med 1x og læse DVD-ROM med 4x. Når det gælder cd'er, er DVD+RW-drevene oppe på 32x12x10x, mens DVR-A03 kan klare 24x8x4x.

Alternativet til DVD-RW og DVD+RW er DVD-RAM, men her kan medierne ikke læses af almindelige dvd-drev eller dvd-afspillere. Det har Panasonic imidlertid fundet en løsning på. Firmaet er netop begyndt at levere drev ved navn LF-D311, der kombinerer DVD-RAM med DVD-R. Der kan skrives til begge typer medier med en hastighed på 1x, men der læses fra DVD-ROM med 6x. Drevet kan læse fra cd-medier, men ikke skrive til dem. Prisen er 600 dollar.

Samtlige de ovennævnte dvd-brændere er beregnet til indbygning i computere, og som de fleste andre optiske drev og harddiske skal de tilsluttes med IDE. QPS er for øvrigt det første firma, der kan levere eksterne dvd-brændere til både USB 2.0 og FireWire, og man kan vælge frit mellem DVD-RAM/R, DVD-RW og DVD+RW. Også http://www.lacie.com/" TARGET="_BLANK">LaCie producerer eksterne DVD-RAM/R til FireWire.

VHS-videoens afløser

Hvis man ikke er den store computernørd og hellere vil have en dvd-optager som erstatning for den udtjente VHS-video, kan det nu også lade sig gøre. Både Philips, Pioneer og Panasonic har lanceret video-optagere, der skal tilsluttes fjernsynet, og som benytter dvd-medier af den ene eller den anden slags til opbevaring af tv-udsendelserne eller videooptagelserne.


Philips DVDR1000 er den første dvd-baserede videooptager på det danske marked.

I Danmark har Philips for nyligt søsat en reklamekampagne for videooptageren DVDR1000, der benytter DVD+RW-teknologi. Optageren har en vejledende udsalgspris på 18.995 kroner, men den skulle nok være til at kunne få billigere. I forhold til VHS-videomaskiner kan dvd-optageren byde på langt bedre billedkvalitet og lyd, og maskinen finder selv ledig plads på mediet. Der er plads til fire timers optagelser, alt efter kvalitet, og optaget video kan også afspilles fra pc'ens dvd-drev.

Philips forventer, at der allerede i 2003 vil blive solgt for flere penge dvd-optagere end VHS-videoapparater. Som konsekvens af den nye videoteknologi har Philips droppet fremstillingen af traditionelle VHS-optagere, og har overladt hele produktionen til japanske Funai.

Mange flere dvd-optagere vil komme til fremover, også i Danmark. Pioneers nuværende topmodel DVR-7000 til DVD-RW bliver suppleret med en model ved navn PVR-9000, og Panasonics nyeste videooptager hedder DMR-E20. Den kan både optage til DVD-RAM og DVD-R.

De nye dvd-optagere vil i starten komme til at koste omkring 15.000 kroner, men også her vil prisen selvfølgelig hurtigt falde. Om nogle år vil det være lige så naturligt med en dvd-optager som en VHS-video.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere